Stanisław Pawlak wyróżniony Nagrodą Samorządową

Miło poinformować, iż radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego z lewicy Stanisław Pawlak wyróżniony został Nagrodą Samorządową im. Norberta Barlickiego za rok 2023 w kategorii „Samorząd Województwa”.

Uroczystość odbyła się 5 października w Krakowie. Nagroda Samorządowa im. Norberta Barlickiego przyznawana jest przez Stowarzyszenie Rzeczpospolita Obywatelska, prowadzone przez prezesa Jacka Majchrowskiego – prezydenta Krakowa. Kapitule Nagrody Samorządowej im. Norberta Barlickiego przewodniczy Aleksander Kwaśniewski – były Prezydent RP.

Serdecznie gratulujemy tej pięknej nagrody, która zasłużenie zamyka klamrą 30-letnią działalność samorządową Stanisława Pawlaka, jest wyrazem docenienia Jego pracy na rzecz wspólnot samorządowych województwa kujawsko-pomorskiego.

pawlak nagroda1    pawlak nagrpda 2

Przypomnijmy, iż Stanisław Pawlak rozpoczął swą działalność samorządową w 1993 roku, obejmując funkcję burmistrza Lubrańca, łącząc tę rolę społeczną z mandatem posła na Sejm RP, a od 1998 roku sprawując funkcję radnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Szczególną aktywnością S. Pawlak wykazał się w pracach stałej podkomisji sejmowej ds. przygotowania reformy administracyjnej kraju, będąc w niej od początku rzecznikiem odrodzenia autentycznego samorządu lokalnego, a także utworzenia naszego województwa – Kujawsko-Pomorskiego.

Jest od początku związany z lewicą i pełni obecnie funkcję członka Kujawsko-Pomorskiego Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy oraz przewodniczącego Rady Powiatowej Nowej Lewicy we Włocławku.

Stanisław Pawlak za swą aktywność społeczną jest wyróżniony także Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz  medalem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Unitas Durat Polatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis” za wkład w rozwój samorządności na Kujawach i Pomorzu.

Geneza Nagrody:

W lipcu 2011 r. III Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska zobowiązało Zarząd Stowarzyszenia do ustanowienia nagrody dla działaczy samorządu terytorialnego.

Realizując uchwałę Walnego Zebrania, Zarząd Stowarzyszenia w marcu 2012 r. ustanowił Nagrodę Samorządowa Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska im. Norberta Barlickiego. Nagroda jest przyznawana wyróżniającym się działaczom samorządu terytorialnego oraz jednostkom samorządu terytorialnego i organizacjom pozarządowym za działania na rzecz samorządu terytorialnego oraz społeczności lokalnych.

Patronem Nagrody jest przedwojenny działacz Polskiej Partii Socjalistycznej, poseł na Sejm RP, minister i prezydent Łodzi Norbert Barlicki.

Opr. nim, 6 października 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!